Hoe je jezelf beter kunt ontwikkelen door een laagje dieper te gaan!

Inleiding

Het is een tijdlang stil geweest rond mijn persoon, maar nu is er eindelijk mijn nieuwe website, www.peterhaima.nl, waarin ik mijn nieuwe diensten belicht om mensen, teams en organisaties te laten groeien. Vandaag belicht ik mijn nieuwe Ezine, getiteld “The Happy Professional”. Met deze nieuwsbrief wil ik je mijn verhaal vertellen; datgene wat ik heb geleerd de afgelopen 20 jaar, als manager, als coach/trainer en als mens. De informatie is heel praktisch en geeft waardevolle informatie en tips over hoe jij jezelf kunt ontwikkelen, je team en je organisatie. Beter functioneren in leven en werk met minder moeite en meer voldoening, dat is mijn doel. Je kunt je aanmelden voor deze Ezine via deze link en kiezen uit de NL of EN versie.

Bij alle tips en tools die ik je nu en in de toekomst ga geven zul je ervaren dat sommige beter voor jou werken dan andere. In tegenstelling tot wat alle zelfhulp boeken, management boeken en goeroes beweren, is ieder mens namelijk verschillend, dus wat voor de auteur werkte hoeft helemaal niet voor jou te werken. Ik zal hiermee rekening houden en af en toe kanttekeningen plaatsen. Maar besef dat de perfecte tool die voor iedereen werkt  gewoon niet bestaat.

Dingen bijleren om je te ontwikkelen.

Dingen bijleren om beter, makkelijker en effectiever te functioneren, meer plezier te hebben en milder te zijn naar jezelf en anderen! Dat is wat we allemaal willen. Helaas, lopen we in ons leven en werk tegen dingen aan waardoor we juist minder makkelijk, met minder plezier en meer stress gaan functioneren. Meestal zoeken we de oplossing voor dit probleem dan buiten onszelf.  Iets of iemand in de omgeving moet veranderen. Hebben we een vervelende baas dan zoeken we ander werk. Vinden we samenwerken moeilijk dan denken we dat we gelukkig zullen worden in een baan waarbij we zelfstandig werken. Zijn we ontevreden dan denken we dat het kopen van ons droomhuis ons gelukkig zal maken of we dromen van ‘het roer om’ en willen die camping in Frankrijk beginnen, enz. enz. We zoeken de oplossing op het zelfde niveau als het probleem en zoals Einstein al eens heel wijs opmerkte: onze werkelijke problemen kunnen niet worden opgelost op hetzelfde denkniveau als waarop ze zijn  gecreëerd. Er zijn dus hogere en betere oplossingen mogelijk voor wat we als probleem ervaren in ons werk en/of leven. Ik zet de niveau’s even op een rijtje:

  1. Het niveau van de situatie (wat er gebeurt). Je ervaart een probleem en zoekt de oplossing buiten jezelf, door iets in de situatie te (willen) veranderen. Afgezien van noodsituaties werkt dit veelal niet, want het probleem blijft in nieuwe situaties terugkeren totdat je het wezenlijk hebt opgelost.
  2. Het niveau van je gedrag (wat je doet). Je probeert anders met de situatie om te gaan. Ondanks alle goede voornemens (op 1 januari bijvoorbeeld) werkt dit vaak niet, want gedrag is grotendeels onbewust en onbewust zul je snel terugvallen in je oude manieren.
  3. Het niveau van vaardigheden (wat je kunt). Je leert nieuwe vaardigheden om anders met situaties om te gaan. Dit is wat in de meeste trainingen en bij veel coaches centraal staat. Als je leert om met een situatie anders om te gaan, bijvoorbeeld een boze klant, en je ervaart ook nog dat het werkt, zul je sneller geneigd zijn om deze nieuwe vaardigheid in het echt te gebruiken. Je krijgt dus meer tools/handvatten in je gereedschapskistje om de situatie aan te gaan. Heel nuttig want als je de tools niet hebt kun je ze ook niet gebruiken. Toch werken nieuwe vaardigheden niet altijd of ze werken maar even, omdat de motivatie voor ons oude gedrag niet is veranderd. Velen van ons kennen het jojo effect bij afvallen.
  4. Het niveau van de onbewuste drijfveren (waarom je doet wat je doet).Dit is een dieper niveau van leren, je wordt je bewust van het ‘waarom’ van je gedrag. Deze drijfveren zijn onbewust en verantwoordelijk voor 90% of meer van ons gedrag. Misschien een nare mededeling voor je, maar alle psychologen zijn het hier over eens, we doen dingen voornamelijk op de automatische piloot. We interpreteren situaties op basis van onbewuste overtuigingen en waarden, we kijken met onze gekleurde bril. Een gevleugelde quote hierover: “we geloven niet wat we zien, maar zien wat we geloven”. Vervolgens reageren we onbewust op de situatie en het gedrag dat we menen te zien ‘zien’ bij de  ander. Een verhelderende uiteenzetting hierover is geschreven door de Nederlandse psychologe Monique Schouten in haar boek ‘De psychologie van het Enneagram, de 9 typen en hun drijfveren’, nu opnieuw verschenen als “de beste versie van jezelf”, en Stephen Covey in zijn beroemde boek, ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’.

Door te ontdekken wat jouw onbewuste drijfveren zijn, wordt duidelijk welke ideaalbeelden jij najaagt (en nooit bereikt) en hoe jij de meeste frustraties in je leven/werk zelf organiseert. Zodra je je eigen bijsluiter leert kennen heb je weer de regie over je eigen leven en kun je keuzes maken op basis van waarden en overtuigingen die jij bewust hebt gekozen.Leuk om te weten, maar hoe kom je met je bewuste verstand achter je onbewuste drijfveren. Daar zal ik in een volgende aflevering wat meer over zeggen. Natuurlijk kun je mij altijd bellen /mailen of je inschrijven voor een drijfveren workshop.

  • Op management niveau is dit ook zeer toepasbaar. Je kijkt altijd naar het team met jouw gekleurde bril. Zodra je weet wat jouw drijfveren zijn, ken je de kleur van je bril en kun je dus objectiever kijken. Een manager die als onbewuste drijfveer ‘zoveel mogelijk kennis verzamelen’  heeft zal zich automatisch vreselijk  ergeren aan mensen die maar subjectieve dingen roepen en subjectieve besluiten nemen. Bewust van zijn drijfveer zal hij zich dan kritisch afvragen of deze ergernis terecht is of dat de medewerker gewoon niet voldoet aan zijn ideaalbeeld, zijn wereldmodel dat voortkomt uit zijn drijfveren. Hij zal zich dan beseffen dat achter deze subjectiviteit van de medewerker een kwaliteit zit die hij juist ontbeert (‘subjectief een mening hebben zonder eindeloos kennis te hoeven verzamelen’),  en deze kwaliteit op de juiste wijze inschatten en gebruiken. Ken je dus als baas de drijfveren van jezelf en je medewerkers dan kun je ze veel gerichter aansturen en inzetten, dat gaat veel tijd en geld schelen! Natuurlijk geldt hetzelfde voor collega’s onderling en jouw relatie met jouw baas.
  • Op organisatie niveau is dit natuurlijk ook heel relevant. Los van harde meetbare zaken als financiën, ziekteverzuim etc. zijn er natuurlijk veel zaken die subjectief zijn, zoals strategie, managementstijl, skills enz. Op een frisse en ongekleurde manier hier naar kijken zal meer inzicht geven in wat er daadwerkelijk moet worden verbeterd in plaats van jouw ideaalplaatje na te willen streven

Herken je dit en wil jij ook een laagje dieper, om beter te functioneren met minder moeite en meer plezier? Schrijf je dan in voor de de toekomstige versies van “The Happy Professional”. Binnenkort afleveringen over onbewuste drijfveren, communiceren, hoe simpel situationeel leidinggeven een manager en medewerker echt verder helpt, hoe je jouw team snel analyseert en tot belangrijke verbeteringen komt,  tips voor persoonlijke effectiviteit, zelfinzicht, leiderschap enz.

Ik zal je voornamelijk informeren over niveaus 3 en 4. Tips en tools om nieuwe vaardigheden te leren en inzichtsmethodes om uit je situatie te treden en hogere oplossingen te zoeken die in je blinde vlek liggen.

Neem een moeilijke situatie uit je werk/leven. Hoe heb je het opgelost? Op welk niveau zocht je toen de oplossing? Is dit het niveau waarop je meestal de oplossingen zoekt? Hoe zou de situatie zijn als er een oplossing mogelijk was op een ander niveau?

Tot de volgende keer,Peter